Salata – preparatul care te mentine mereu in forma!

Salata – preparatul care te mentine mereu in forma!

Deși vechii greci și romani nu au folosit cuvântul “salată”, ei se bucurau de o varietate de feluri de mâncare cu legume crude, îmbrăcate cu oțet, ulei și ierburi. De exemplu, Plinius cel Batran in opera sa “Istoria Naturala” a scris că salatele (acetaria) erau compuse din acele produse de grădină care “nu aveau nevoie de foc pentru a fi gatite și erau o resursă de stocat și întotdeauna usor de gatit”. Acestea au fost ușor de digerat și nu au fost calculate pentru a supraîncărca simțurile sau a stimula apetitul. Practicanții medicali Hippocrates și Galen erau de parere că legumele crude aluneca ușor prin sistem și nu creaza obstacole pentru urmatoarele feluri de mancare, de aceea ar trebui să fie servite mai întâi. Alții au constatat că oțetul din dressing a distrus gustul vinului, deci ar trebui să fie servite ca ultim fel. Această dezbatere a continuat până acum.

Termenul de salată derivat de la “herba salata”, literal “ierburi sărate” a rămas o caracteristică a bucătăriei bizantine și s-a introdus in meniul european prin Spania medievală și Italia Renascentista. La început termenul de “salata” se folosea la diferite tipuri de legume murate în oțet sau sare. Cuvântul “saladă” se referă mai târziu la verdeturile proaspăt gătite sau la legumele crude preparate în manieră romană.

Indiferent cand preferi sa le mananci si in ce combinatii, salatele sunt o resursa de vitamine pentru organismul tau si te ajuta sa te mentii mereu in forma.

Share