Pastele italiene – un preparat indragit de romani!

Pastele italiene – un preparat indragit de romani!

Pastele sunt o mâncare esențială din bucătăria tradițională italiană, aparute pentru prima data in 1154 în Sicilia.

Pastele sunt realizate dintr-un aluat cu făină de grâu dur amestecat cu apă sau ouă in forme diferite, apoi preparate prin fierbere sau coacere. Acestea pot fi împărțite în două categorii largi: uscate (paste secca) și proaspete (paste fresca).

Cele mai multe paste uscate sunt produse comercial printr-un proces de extrudare, deși pot fi produse în majoritatea locuințelor. Pasta proaspătă a fost produsă în mod tradițional manual, uneori cu ajutorul unor mașini simple, dar astăzi multe varietăți de paste proaspete sunt, de asemenea, produse comercial de mașini de mari dimensiuni si sunt disponibile pe scară largă în supermarketuri.

Atât pastele uscate cât și cele proaspete vin într-o serie de forme și soiuri, cu 310 forme specifice cunoscute variabil cu peste 1300 de nume care au fost documentate. În Italia, denumirile formelor sau tipurilor de paste specifice variază adesea în funcție de localizare. De exemplu, forma cavatelli este cunoscută prin 28 de nume diferite, în funcție de regiune și de oraș. Formele comune de paste includ forme lungi, forme scurte, tuburi, forme plate și foi, forme de supe miniaturale,  umplute și cu forme speciale sau decorative.  Ca o categorie în bucătăria italiană, pastele proaspete și uscate sunt folosite în mod clasic în unul dintre cele trei feluri de mâncăruri preparate: Ca paste pasta asciutta (sau pastasciutta) este placata si servita cu un sos sau condiment complementar. O a doua clasificare a bucatelor de paste este paste în brodo, în care pastele fac parte dintr-un vas de supă. O a treia categorie este pasta al forno în care pastele sunt încorporate într-un fel de mâncare care este ulterior coaptă.

Pastele sunt, în general, o farfurie simplă dar versatila. Unele preparate din paste sunt servite ca un prim fel în Italia, deoarece dimensiunile porțiilor sunt mici și simple. Pastele sunt, de asemenea, preparate pentru prânzuri ușoare, cum ar fi salate sau porții mari pentru cină.  Sosurile variază în funcție de gust, culoare și textura. La alegerea tipului de paste cu sos, pentru a le servi împreună, există o regulă generală privind compatibilitatea. Sosurile simple precum pesto sunt ideale pentru firele lungi și subțiri de paste, în timp ce sosul de roșii se îmbină bine cu pastele mai groase. Sosurile mai groase au capacitatea mai bună de a se agăța de găuri și de bucăți de paste scurte, tubulare, răsucite. Sosul suplimentar lăsat pe farfurie după ce toate pastele sunt consumate este adesea șters cu o bucată de pâine.

Share