Mustaria City – Must, Vin, Muraturi, Bulz, Pastrama

Mustaria City – Must, Vin, Muraturi, Bulz, Pastrama

Dincolo de măiestria vinificatorului, vinul este în primul rând expresia soiului de strugure, a solului în care este plantat şi a condiţiilor climatice din anul recoltei.

Atunci când apare pe etichetă anul recoltei înseamnă că, în mod obligatoriu, tot vinul provine din struguri culeşi în acel an. Anul recoltei, numit “millésime” în franceză, este un detaliu foarte important în cazul vinurilor de colecţie şi, în general, atunci când vi se cer mulţi bani pentru un vin. În Franţa, există tabele cu ani de producţie (excepţionali, foarte buni, buni sau comuni) pentru fiecare regiune în parte, şi chiar podgorie, iar preţul vinului se stabileşte în funcţie şi de acest criteriu.

În general, ceea ce se ia în considerare sunt condiţiile climatice ale anului respectiv care influenţează procesul de măturare al strugurelui şi determină dezvoltarea echilibrată a tuturor componentelor sale, condiţie necesară pentru armonia vinului.

Sunt consideraţi ani buni pentru vin cei cu ploaie îndestulătoare primăvară, veri însorite şi toamne blânde şi lungi. Când condiţiile climatice sunt îndeplinite, strugurii sunt bogaţi în zaharuri şi arome, iar vinul are complexitate şi potenţial de învechire. Totuşi, nu trebuie uitat că la potenţialul de învechire al unui vin mai contribuie şi alţi factori : natură solului, vârsta viţei, randamentul, data culesului şi modul de vinificare.

Vinul se serveşte întotdeauna în pahare cu picior. Paharele de vin alb sunt de tip “lalea”, cele de vin roşu sunt de tip “balon”, adică mai mari decât cele pentru vin alb şi mai înguste la gură, pentru că aroma vinului să ia amploare în pahar şi să te poţi delecta mai bine cu ea.

Paharul de vin nu se umple în nici o împrejurare. După cum îmi spunea odată un somelier, vinul se toarnă până la diametrul maxim al paharului. Ceea ce înseamnă, în funcţie şi de formă paharului, între jumătate şi o treime.

Acest ritual nu are nimic ezoteric, este doar rezultatul preocupării de a savura vinul în condiţii optime. În pahar, în contact cu temperatura mediului ambiant, vinul se încălzeşte repede cu 2–3 grade peste temperatura de servire.

De asemenea, aromele trebuie să aibă spaţiu să se dezvolte, iar paharul trebuie să fie uşor de mânuit, fără riscul de a-l vărsa pe ţine. Paharul cu picior a apărut tot din motive de temperatură de servire recomandată, pentru că într-un pahar fără picior pe care îl cuprinzi în mână, vinul se încălzeşte rapid.

Serveste primul must al acestui la Mustaria City!

 

Share

Previous Post

Next Post